Testmanagement in ERP-implementaties: veel meer dan alleen testen.
Effectief testmanagement binnen een ERP-implementatie behelst niet alleen het uitvoeren van testactiviteiten. Een succesvolle testfase vereist een zorgvuldig gecoördineerde aanpak waarin niet alleen testen maar ook alle (ondersteunende) activiteiten – zoals omgevingsbeheer, releasebeleid, performance en het infaseren van zaken als datamigratie, documentatie en autorisaties – soepel verlopen.
We zien dat in veel ERP implementaties zowel het testen als de ondersteunende activiteiten tekortschieten of niet goed op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor ontstaan inefficiënties die leiden tot onnodig tijdverlies en verspilling van energie. Zonder een gestructureerde aanpak blijft het team lange tijd in de veronderstelling dat alles onder controle is, totdat de testfase écht serieus begint en blijkt dat veel cruciale zaken nog niet goed zijn ingeregeld.
Plots ontstaat een hectische fase waarin stress oploopt en het gevoel groeit dat het project dreigt te verzanden. Wat volgt, is een uitputtende eindsprint naar de (mogelijke) livegang, waarin met hoge inspanning en ad-hoc testen wordt geprobeerd de tekortkomingen uit eerdere fasen te compenseren. Dit resulteert in een uitputtend proces met afnemende energie, toenemende stress en een livegang waarvan het succes allesbehalve zeker is.
Project zonder (effectief) testmanagement
Project met Ansumo ERP Testmanagement
‘Zonder strakke testaanpak ontspoort een ERP-implementatie sneller dan je denkt.’
Wanneer onbeheerst sneeuwschuiven omslaat in bergbeklimmen
De start van de testfase markeert een cruciale overgang in een ERP-implementatie: van ontwerp naar realisatie en afname. Een design dat enkel nog op papier staat, moet nu gaan functioneren in een werkende applicatie en in een groter applicatielandschap. Dit brengt onvermijdelijk nieuwe uitdagingen met zich mee, waarbij verschillende implementatieteams worden geconfronteerd met activiteiten en situaties die nieuw zijn en ook nog eens naadloos moeten samenkomen.
Waar de requirementanalyse en het designproces nog als op zichzelf staande activiteiten verlopen, brengt de start van testen een dynamische werkelijkheid waarin meerdere afhankelijkheden en parallelle processen samenkomen. Meerdere teams werken aan verschillende (vaak parallel lopende) activiteiten. In deze fase lijken losse obstakels misschien nog beheersbaar, maar zonder grip op alle facetten stapelen de uitdagingen zich op en wordt het steeds lastiger om vooruit te komen. Wat begint als een beheersbare inspanning, verandert langzaam in een steeds steilere klim—met elke gemiste stap groeit de inspanning die nodig is om niet achterop te raken.
Plotseling spelen praktische hindernissen een grote rol, wellicht zijn onderstaande situaties herkenbaar:
Een effectieve testfase begint met een solide basis en goed ingerichte, iteratief uit te voeren processen, zodat deze steeds een voorspelbaar en reproduceerbaar resultaat opleveren. Ontbreekt dit, dan wordt testen geen validerende activiteit, maar een opeenvolging van ad-hoc ingrepen en het blussen van brandjes. Zonder een doordachte aanpak verandert het beoogde testen in reactief handelen, waarin de waan van de dag bepaalt wat prioriteit krijgt. Dit gebrek aan controle maakt het lastig om risico’s tijdig te identificeren en op te lossen.
Veel organisaties proberen deze problemen te ondervangen met standaard testaanpakken, maar die schieten vaak tekort in een complexe ERP-implementatie. Waarom? Omdat ze onvoldoende rekening houden met de specifieke dynamiek, afhankelijkheden en schaal van een ERP-project.


Zie het verschil: van ad-hoc testen (before) naar gestructureerd testmanagement (after). Wat een ERP-implementatie nodig heeft: duidelijkheid vooraf, grip tijdens de uitvoering en zekerheid bij livegang.
Waarom standaard testaanpakken tekortschieten
Standaard testmethodieken focussen op testuitvoering, maar negeren de bredere dynamiek van een ERP-implementatie. Ze gaan ervan uit dat ondersteunende activiteiten vanzelf goed verlopen, terwijl in de praktijk projectleden taken uitvoeren die buiten hun reguliere expertise vallen en niet vanzelfsprekend als iteratief proces worden opgezet en uitgevoerd. Bovendien overstijgen veel activiteiten het eigen team en raken ze aan bredere projectbelangen, waardoor afstemming en eigenaarschap diffuus blijven. Zonder een geïntegreerde aanpak die deze complexiteit beheerst, blijft testen een reactief proces waarin problemen zich opstapelen en cruciale inzichten te laat beschikbaar komen.
Regie op je ERP-implementatie begint met de gestructureerde aanpak van Ansumo