Waarom je nooit in 10 seconden een kroket gaat frituren

De deadline komt dichterbij. De druk neemt toe. En ineens ontstaan er magische verwachtingen: “Kan dit niet sneller?” “Kunnen we niet extra mensen inzetten?” “Kunnen we de volgorde niet aanpassen?” Maar sommige dingen kosten nu eenmaal tijd. Hoe graag je ook wilt, een kroket frituur je niet even in 10 seconden (zelfs niet door de temperatuur van de frituurpan op te schroeven naar 200 graden, en zeker niet door er 5 frituurpannen naast te zetten). En bij het meerendeel van de activtiteiten in grote ERP implementaties werkt het net zo.

Waarom is dit een probleem?
Te vaak zien we dat projectmanagers in de aanloop naar een go-live voorbijgaan aan de onvermijdelijke doorlooptijd van bepaalde activiteiten. Het opbouwen van een testomgeving, een datamigratie, een goedgekeurde configuratiewijziging – het zijn geen processen die je onbeperkt kunt versnellen.

  • Feitelijke doorlooptijd: Sommige taken duren gewoon een bepaalde tijd, ongeacht hoeveel druk je erop zet.
  • Spanningsboog van mensen: Als een taak drie dagen focuswerk vergt, kun je die niet ‘forceren’ in één dag zonder kwaliteit te verliezen.
  • Kennis en context: Veel activiteiten kun je niet zomaar overdragen aan iemand anders zonder risico’s.

Mitigerende maatregel
In plaats van te hopen op tijdwinst die er niet is, moet je hier al vroeg rekening mee houden in je planning:

  • Accepteer de minimale doorlooptijd – Sommige activiteiten duren gewoon drie dagen. Punt.
  • Houd rekening met menselijke factoren – Mensen zijn geen machines. Ze moeten rust nemen, nadenken en zorgvuldig werken.
  • Plan realistisch, niet optimistisch – Deadlines duwen helpt niet als de fundamentele doorlooptijd onwrikbaar is.
Samenvatting
Een project versnellen betekent niet dat je de natuurwetten van tijd kunt negeren. Sommige dingen hebben simpelweg een minimale doorlooptijd, hoe graag je ook anders zou willen. Wil je weten hoe je realistisch kunt plannen zonder vast te lopen in onmogelijke deadlines? Neem contact op.

Het is prima om te willen versnellen, maar niet alles is maakbaar. Ook niet met meer budget, meer mensen of een strakkere deadline.