Verlies je niet in details: blijf (ook) simpel nadenken

Soms raakt een project zo diep verstrikt in technische details dat niemand meer de simpele vraag stelt: Gaat dit überhaupt wel werken?

Bij een klant draaide alles om het kunnen verwerken van een grote hoeveelheid transacties binnen een beperkte tijd. Eerder in het project hadden we al meerdere complexe problemen gehad met dit proces, waardoor er een vast patroon was ontstaan: elke keer als er iets misging, wenste de leverancier, tesamen met de klant, in de technische details in te duiken om naar oplossingen te zoeken.

Tijdens een gezamenlijke meeting na een performance test leek er optimisme. De verwerkingssnelheid was inmiddels stabiel, en volgens de leverancier ging het zelfs sneller dan bij andere klanten. Maar de verwerking was nog niet foutloos en er waren nog een aantal openstaande problemen, of ze die samen konden bespreken. De meeting vervolgde en de leverancier besprak allerlei voorgestelde optimalisaties—tot ik zei: “Hebben we hier niet een groter probleem?”

Wat was het probleem?
De leverancier keek me vragend aan. Diens technische analyse was immers diepgaand en gedetailleerd. Maar er ontbrak één fundamenteel inzicht: de snelheid waarop werd verwerkt was simpelweg niet voldoende.

Met twee simpele rekensommen viel alles op zijn plek:

  1. De verwerkingssnelheid per uur werd berekend: 624 transacties.

  2. De klant had een beoogde verwerking van 20.000 per dag.

Daar hoef je geen wiskundige voor te zijn: dit gaat nooit lukken. Toch was niemand tot dat moment bij deze simpele vaststelling gekomen, omdat iedereen gefocust was op het oplossen van complexe technische hobbels in het proces.

Hoe pak je dit wél goed aan?
Naast dat je in allerlei complexe (probleem)analyses duikt, moet je ook naar het grotere geheel blijven bekijken. Dit betekent:

  • Eerst (en blijven) controleren of de basis klopt – Voordat je technische details oplost, (blijf) kijk(en) of het proces in grote lijnen überhaupt werkt.
  • Simpel rekenen voordat je optimaliseert – Soms hoef je geen diepgaande performance-analyse te doen om te zien dat iets gewoon niet haalbaar is.
  • Houd andere constraints in gedachten – Er zijn vast meer beperkingen dan alleen het aantal uren in de dag gedeeld door je huidige verwerkingssnelheid; het applicatielandschap past zich niet vanzelf aan jouw proces aan.
Samenvatting
In complexe projecten is het makkelijk om je te verliezen in details en technische optimalisaties, terwijl niemand zich afvraagt of het in de basis überhaupt werkt. Bij een klant bleek na een simpele rekensom dat de verwerkingssnelheid nooit zou voldoen—iets wat over het hoofd was gezien omdat de focus lag op fine-tuning.
Voordat je kostbare tijd verspilt aan optimalisaties, check eerst of de cijfers kloppen. En vooral: ga niet uit van onrealistische aannames om problemen later wel ‘recht te rekenen’.