Met een straalkacheltje een bedrijfshal verwarmen

Soms wordt in projecten niet begrepen dat een bepaalde techniek simpelweg nooit gaat werken. Niet omdat er nog een optimalisatie nodig is, niet omdat er een workaround ontbreekt, maar omdat de fundamentele oplossing gewoon niet past bij de schaal van het probleem.

Stel je voor: je moet een gigantische bedrijfshal verwarmen en kiest als oplossing een klein straalkacheltje in de hoek van de ruimte. Een totaal onrealistisch plan. Toch zie je in IT-implementaties precies dit gebeuren—een techniek of oplossing die in de kern ongeschikt is, maar toch wordt doorgedrukt.

Waarom is dit een probleem?
Het wordt pas écht frustrerend als een leverancier blijft wijzen op de aspecten die wél werken, terwijl ze volledig voorbijgaan aan de kernvraag: is dit überhaupt een passende oplossing?

  • “De straalkachel doet het toch?”
    → Ja, hij geeft warmte af. Maar dat betekent niet dat hij geschikt is voor deze situatie.

  • “In de omgeving van de kachel wordt het toch wel warm?”
    → Dat klopt, maar de vraag was hoe je de héle bedrijfshal op temperatuur krijgt.

  • “Kunnen we de kachel niet gewoon altijd aan laten?”
    → Een onwerkbare oplossing harder laten werken, maakt het nog steeds geen goede oplossing.

Dit soort redeneringen zijn een typisch voorbeeld van technisch functionerende componenten verwarren met een goed functionerend systeem.

Hoe pak je dit wél goed aan?
Een oplossing beoordelen op enkele werkende onderdelen zonder te kijken naar het totaalplaatje, is een garantie voor problemen—de juiste aanpak begint bij de vraag of het geheel voldoet aan de oorspronkelijke doelstelling.

  • Evalueer de oplossing op de totale behoefte, niet alleen op deelaspecten – Een systeem is pas succesvol als het in de volle breedte werkt, niet alleen in geïsoleerde testgevallen.
  • Laat je niet afleiden door werkende details als de kern niet klopt – Het feit dat iets íets doet, betekent niet dat het voldoende doet.
  • Verbind techniek aan de oorspronkelijke requirements – De vraag is niet of een component werkt, maar of de oplossing voldoet aan de daadwerkelijke doelstelling.
Samenvatting
Een oplossing beoordelen op enkele werkende onderdelen zonder te kijken naar het totaalplaatje, is een garantie voor problemen. Het feit dat iets íets doet, betekent niet dat het voldoende doet.
Een straalkachel kan warmte afgeven, maar dat betekent niet dat je er een bedrijfshal mee kunt verwarmen. Op dezelfde manier kan een technisch functionerende oplossing in een IT-project alsnog compleet ongeschikt zijn voor het probleem dat het moet oplossen.
Wie zich blindstaart op de aspecten die wél werken, zonder de koppeling te maken naar de oorspronkelijke behoefte, is bezig met symptoombestrijding—niet met een echte oplossing.